11 Ocak 2013 Cuma

hamilelikte hafta hafta değişimler

TÜM HAMİLELİK HAFTALARI..
 1. Hafta
Yumurtlama sürecinin başlangıcı, adet döneminizin yaklaşık 14. gününe denk gelir ve ‘birinci trimester’ (birinci 3 aylık dönem) başlar.
Ilk hafta sağ veya sol tüpler tarafından yakalanan yumurta hücresi olgunlaşmaya başlar. İki hücrenin birleşmesi ile tek bir hücre oluşarak çoğalır ve gebeliğin ilk aşamasına geçilir.
Alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklarınızdan vazgeçmeniz için en uygun dönem. Bu dönemde sağlıklı ve doğru beslenme alışkanlığı kazanmalısınız. Stresten uzaklaşmalı ve pozitif düşünmelisiniz.
2. Hafta
Son adet döneminizin belirtileri bu hafta kaybolur.
Yumurtalıklarda ise yumurta hücresi gelişmeye devam eder.
0.15 mm çapında olan rahim zarı, bebeğin gelişimi için hazırlanır ve 18-20 mm çapına kadar kalınlaşır. (Rahim içi kendini her ay tekrar hazırlar.)
İkinci haftanın sonunda spermle döllenmek için gelişen yumurta, çatlayarak yumurtalıktan atılır.
Bu hafta kendinizde herhangi bir fiziksel ya da ruhsal değişiklik hissetmezsiniz.
3. Hafta
Yumurtalıklardan salgılanan yumurta hücresi, Fallop tüplerinde ilerlerken, ilk saatlerde spermle karşılaşmalı ki, bebeğinizin yaşamı başlasın!
Yumurta etrafında pek çok sperm kümelenir ama sadece bir tanesi yumurta zarından içeri girer. Spermin kromozomuyla, yumurtanın kendi kromozomu birleşerek, döllenir.
Bazı annelerde yumurta hücresinin salınmasıyla birlikte kanama gerçekleşir.
Bu hafta vücudunuz, bebeğinize uyum sağlamak için Erken Hamilelik Faktörü (EPF) hormonu salgılar.
4. Hafta

Normal şartlarda adet görmeniz gerekirken, bu hafta adet görmezsiniz. Ama adet öncesi belirtileri görebilirsiniz.
Bu arada yorgunluk, ruh halinizde ani değişimler, göğüslerde hassasiyet, uyuma isteği, bel ağrısı gibi bazı fizyolojik ve ruhsal değişiklikler yaşayabilirsiniz.
5. Hafta
Hormon değişimlerinin etkisiyle bu hafta uyuma isteğiniz ve tuvalete gitme ihtiyacınız artar.
Belirtilerinizin çoğu geçen haftayla aynı olur ama artı olarak baş ağrısı yaşayabilirsiniz.
6. Hafta
Salgılanan hormonlar arttıkça, gün boyunca da sürebilecek sabah bulantılarınız başlar.
Kokulara karşı hassasiyetiniz artar hatta parfüm, sigara gibi kokulara dayanamayabilirsiniz. Ama unutmayın ki, bu belirtiler normal ve geçici.
Bulantı dışında uyuma isteğiniz ve baş ağrılarınız da artabilir. Mümkün olduğunca uyumak, vücudunuzun hamilelik döneminden önceki açığı kapatması ve bu belirtilerin azalması için önemli!
İştahınız açılır, göğüs uçlarınız koyulaşır, göğüsleriniz dolgunlaşır ve dolayısıyla ağrıyabilir.
Bu haftadan itibaren düşük belirtilerine dikkat etmelisiniz. Her kanama ve ağrı düşük belirtisi değildir ama aynı zamanda düşük tehdidinin en önemli belirtileridir. Böyle durumlarda mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.
7. Hafta
Hamileliğinizin erken belirtileri yavaş yavaş azalmasına rağmen bulantı ve kusmalarınız özellikle erken saatlerde artabilir. (Belirtiler şiddetliyse, biraz kilo kaybedebilirsiniz.)
Hormonlarla ilgili olarak bunalım yaşayabilirsiniz. Böyle durumlarda eşinizle beraber hamilelik derslerine katılmanız, rahatlamanıza yardımcı olabilir.
Ayrıca çeşitli şikayetlerden dolayı sıklıkla dinlenmeniz gerekeceğinden, günlük hayatınızı yeniden düzenlemelisiniz.
8. Hafta
Artık portakal büyüklüğündeki rahminiz, idrar kesenize baskı yapmaya başlar ve tuvalete gitme ihtiyacınız artar.
Bu dönemde hormonların etkisiyle cildiniz fazla yağ salgılar ve sivilce gibi cilt problemlerine sebep olur. Bu belirtiler genellikle ilk üç aydan sonra kaybolur.
Bu hafta, ilk detaylı check-up’ınızı yaptırma zamanı! Çünkü “yalancı hamilelik” ihtimali artık ortadan kalktı.
9. Hafta
Artan hormonların etkisiyle kendinizi yorgun ve uykulu hissetmeye devam edersiniz.
Göğüslerinizdeki dolgunluk ve hassasiyet biraz daha artabilir. (Bu dönemde alttan destekli sütyenler kullanmalısınız.)
Mide yanması ve hazımsızlık gibi şikayetler yaşayabilirsiniz. (Mideniz hiçbir zaman aşırı dolu olmamalı!) Ayrıca kişiden kişiye değişen ve mide yanmasına sebep olan yiyecekler yememelisiniz.
Burun kanamaları da hamilelikte sıklıkla görülür ama her ne olursa olsun artık gebeliğe alışmaya başlıyorsunuz.
Bu haftalarda günlük kalori ihtiyacınız yaklaşık 300 kalori artar. Yeterli kalsiyumu alabilmek için bol bol süt ürünleri tüketmelisiniz.
10. Hafta
Uzun süreli oturmak ya da ayakta durmak dolaşım sistemini yavaşlatır. Bu da varis, basur ya da ayak şişmelerine neden olur. Bu yüzden iki saatte bir, en az 10 dakika dolaşmalısınız ki bacak kasları arasındaki toplar damarlar harekete geçsin.
Bu hafta içinde genellikle bulantı şikayetiniz azalır. Ama bazen şiddetli olarak, birkaç hafta daha devam edebilir.
Hormonların etkisiyle kısa süreli huzursuzluk, keyifsizlik, ani sinirlenme gibi belirtiler yaşayabilirsiniz.
Hamileyken kan hacmi %40-50 oranında arttığından, özellikle göğüs ve bacak bölgelerinizde toplar damar belirginleşmesi yaşayabilirsiniz. (Bu varis olacağı anlamına gelmez.)
Kilo alımı, anneden anneye ve hamilelikten hamileliğe göre değişir. Eğer gereğinden fazla kilo alıyorsanız bu çok su tutmanıza bağlıdır ve doğumdan sonra kolaylıkla verebilirsiniz. Ya da kilo almamış hatta vermiş olsanız bile, bir sonraki haftadan itibaren yaklaşık 450 gr almaya hazır olun. • Hamileyken asla diyet yapmayın!
11. Hafta
Rahim büyüdükçe ağırlık merkezi öne doğru gelir. Eğer belinizi yanlış kullanıyorsanız bel ağrısı şikayetleriniz artar. Genellikle 20. haftadan sonra ortaya çıkan bel ağrıları için önceden önlem almak gerekir. (Mesela belinizin arkasında ve koltuğun arasında hiç boşluk olmasın, yerden birşey alırken belinizden değil dizlerinizi bükerek eğilin ya da ortopedik özellikte olan bir yatak tercih edin.)
Ayrıca hormonların etkisiyle saç ve tırnaklarınız daha hızlı uzamaya başlar.
Besleyiciliği yüksek ve kalorisi düşük gıdalarla beslendiğiniz sürece vücudunuzun yağ depolanmasından korkmayın.
12. Hafta
Artık rahminiz büyüdüğü için idrar kesenizdeki baskı kalkar ve sıklıkla tuvalete gitme ihtiyacınız azalır. (Son 3 aya kadar böyle devam eder.)
Bulantılar geçer ve yorgunluk hissi de azalır.
Kan hacminin artmasından dolayı baş ağrısı ve baş dönmesi şikayetleri artar. (İlerki dönemlerde azalır.)
Hormonlar yüzünden, cildinizde çeşitli değişiklikler meydana gelir. Bazı annelerin cildi gerginleşip güzelleşirken, kimilerinde sivilcelenme olur. (Böyle durumlar genellikle ‘kız çocuğunun, annesinin güzelliğini ödünç alması’ olarak yorumlanır.)
Ayrıca bu haftalar diş kontrolünüz için uygun bir dönem çünkü diş etleri hamilelikten olumsuz yönde etkilenir.
13. Hafta
Karnınızda ve sağ kasığınızda ağrılar olabilir. Çünkü rahim, kendini tutan bağlara göre daha hızlı büyür. (Bağların gevşemesiyle bu ağrılar ortadan kalkar.)
14. Hafta
Bu hafta, hamileliğinizin en rahat dönemi olan ikinci trimester (İkinci 3 aylık dönem) başlar. Çünkü artık vücudunuz hamileliğe uyum sağlar. Hatta dışarıdan bakanlar, dikkat ederlerse hamile olduğunuzu anlayabilirler.
Bu dönemde hormonlar en üst seviyeye çıkar ve dolayısıyla bulantı yorgunluk hissiniz azalır. (Yorgunluğunuz devam ediyorsa dinlenmeye devam etmelisiniz. )
Progesteron hormonunun etkisiyle tüm düz kaslarda oluşan gevşeme, bağırsak kaslarında da gerçekleşir ve kabızlığa neden olabilir. ( Lifi zengin besinler yemeli ve tuvalet ihtiyacınızı ertelememelisiniz.)
Bu dönemde göğüs ve karnınızdaki toplardamarlar genişler ve emzirmeye uygun şekilde meme uçlarınız büyüyerek koyulaşır.
15. Hafta
Bu hafta elinizi karnınıza götürdüğünüzde, rahminizi dışarıdan top gibi hissedebilirsiniz.
Kalbiniz hamilelik öncesine göre %20 daha fazla kan pompalar. (Bu oran hamileliğiniz boyunca %30-50’lere kadar yükselir.)
Ayrıca göğüslerinizden ‘klostrum’ adı verilen normal bir sıvı gelebilir.
16. Hafta
Cildinizde güneşten kaynaklanan lekeler oluşabilir. (Sebebi kandaki östrojen hormonunun pigment hücreleri üzerindeki etkisi.) Bu lekeler kalıcı olmaz ama güneşe karşı koruyucu krem kullanmanız gerekir.
Bu dönemde burun kanamanız olabilir.
Allerjik bir bünyeniz varsa allerjiniz azalır ama bazen de artabilir. (Hatta bünyenizde yeni bir allerji de çıkabilir.)
Bacaklarınızın arkasındaki kılcal damarlarda belirginleşmeler olur. (Varis tehlikesini önlemeniz gerekir.)
Eğer bebeğinizin ‘Down Sendromu’nu belirleyici 11. ve 14. hafta testlerini yaptırmadıysanız, 16. ve 18. hafta testlerini yaptırmanızı öneriyoruz.
17. Hafta
Rahminiz göbek deliğinize ulaşır. ( Annelerin karın büyüklüğü, karın çevresindeki derinin gerginliği ya da gaz yüzünden karnının ne kadar şiş olduğuyla ilgili olarak, farklı olabilir. )
Bebeğiniz bu hafta daha fazla kilo alacağı için, siz de 2 – 2.5 kilo daha alabilirsiniz.
Eğer 11 – 14 testlerini yaptırmadıysanız, en geç bu hafta içinde 16 – 18 hafta testlerini yaptırmanızı öneriyoruz. ( Bazı durumlarda amniyosentez önerilir. Yani bebeğin içinde bulunduğu sıvıdan enjektör yardımıyla biraz alınır ve ‘Down Sendromu’ ihtimali kesin olarak belirlenir. )
Ayrıca bu dönemde terleme ve vajinal akıntınızda artış olabilir.
18. Hafta
Bebeğinizin aldığı kan miktarının çoğalması ve kan damarlarındaki gevşeme, tansiyonunuzun düşmesine neden olabilir.
Kalbinizin ani pozisyon değişikliklerine cevabı yavaşlar. ( Mesela aniden ayağa kalktığınızda tansiyonunuz düşebilir.)
Eğer baş dönmesi ve bayılma hissi yaşıyorsanız, normaldir. Ama bu durum sık tekrarlanıyor ve bilinç kaybına kadar gidiyorsa doktorunuzla görüşmenizi öneriyoruz.
Dijital tansiyon aletleri hamilelik döneminizde doğru sonuç vermez. Bu yüzden mutlaka tansiyonunuzu bir doktor ya da hemşireye ölçtürün.
Tansiyonunuz düştüğünde bacaklarınızı kaldırıp, duvara dayanın ve bu şekilde birkaç dakika yatın.
Geceleri uyumak zor olabilir çünkü bebeğiniz büyüyor. ( Yatarken destekleyici yastıklar koymayı deneyin. )
Ayrıca yatmadan önce tuvalete gitmeyi ihmal etmeyin.
19. Hafta
Artık eski kıyafetlerinizin üzerinize olmadığını fark edersiniz ve hamile kıyafetlerinin mutluluğunu yaşamaya başlarsınız.
Göğüs halkalarınız genişler. ( Doğumdan sonraki 12. aya kadar devam edebilir.)
Hormonların etkisiyle yanak, burun ve çene bölgenizde yanma hissiyle birlikte ‘kloazma’ adı verilen kızarıklıklar ortaya çıkar. Bu lekeler genellikle kalıcı olmaz ama güneşte daha fazla belirginleşir ve giderilmesi zorlaşır.
Genetik yapınıza bağlı olarak karın, kalça ve meme bölgelerinizde çatlaklar oluşabilir ve kaşıntıya sebep olabilir. (Nemlendirici krem ve badem yağı kullanabilirsiniz. Ayrıca bol sıvı almak ve sağlıklı beslenmek çatlakların şiddetini azaltabilir.)
20. Hafta
Bebeğiniz gelişiminin yarısını bu haftada tamamlar ve artık rahminiz her hafta 1 cm daha yukarı çıkar.
Göbek deliğinizle kasıklarınız arasındaki çizgi koyulaşmaya başlar. ( Bu çizgi doğumdan bir kaç ay sonra tamamen kaybolur. )
Demir ve vitamin desteği almayı unutmayın. Özellikle kansızlığınız varsa, bebeğinizin ihtiyacı olan demiri hiçbir gıdayla sağlayamazsınız.
21. Hafta
Bu haftadan itibaren bebeğinizin hareketleri artacak ve siz de daha çok hissedeceksiniz. Bu hareketler, beyin dokusu geliştikçe daha istikrarlı ve anlamlı olacak.
İlerleyen haftalarda konuşmanıza ve hatta yediklerinize tepki verdiğini göreceksiniz.
Bazen burnunuz kanayabilir. ( Vücudunuzdaki kan miktarının artması yüzünden burnunuzdaki kılcal damarlar daha kolay çatlar.) Bu kanamalar normaldir ama kanama, her zaman bu duruma bağlanamaz. Bu yüzden doktorunuza başvurmalısınız.
Artık en azından haftada bir kez tansiyonunuzu ölçtürmelisiniz.
Vücudunuzdaki kan miktarının artmasıyla, özellikle de tüm gün ayaktaysanız, akşamları ayaklarınız ve ayak bilekleriniz şişebilir. ( Gün içinde bol bol su içmelisiniz. )
22. Hafta
Rahminizi artık göbeğinizin iki parmak üstünde hissedebilirsiniz.
Hamilelik döneminde vücudunuzun ağırlık merkezi sürekli değiştiği için kemikleriniz zorlanır ve bu sizde ağrı yaratabilir.
Karnınız büyüdükçe, bel kavisiniz de içeriye doğru genişler ve vücudunuzun denge merkezi yer değiştirir. Bu yüzden zaman zaman denge sağlamakta güçlük çekebilirsiniz. (Evde yanlız banyo yapmayın, spor yapıyorsanız bir süre ara verin.)
Hormonların etkisiyle tüm eklemlerinizde gevşemeler olabilir ve bu size bel ağrısı yaratabilir. (Bu dönemde denge sorunları ve bel ağrıları yüzünden topuklu ayakkabılardan uzak durmalı ve ortopedik ayakkabılar giymelisiniz.)
Ayrıca çatınızı oluşturan kemikler bu haftadan itibaren doğuma hazırlanmaya başlar ve çeşitli ağrılar hissedersiniz. (Günlük yürüyüşler yapmalı ve otururken dizlerinizin kalça seviyesinden yüksekte olmasına dikkat etmelisiniz.)
23. Hafta
Bu haftalarda rahminizde bebeğinizin hareket etmesi için çok geniş bir alan olur. Tekmeler, omuz atar ve yumruklar… Özgürce hareket eder ve siz de hissedersiniz. Bilmelisiniz ki bu hareketler O’nun kas güçlenmesi için çok önemli!
Bu dönemde ruhsal dalgalanmalar yaşamanız olağandır. ( Üzerinde fazla durmamaya çalışın.)
Sancılar halinde gelen, kısa süreli ve sebepsiz karın ağrıları yaşarsınız. Çünkü rahim bağları, rahimden daha yavaş büyür. Yine de ağrı başka sebeplerden de gelişebilir. Emin olmak için doktorunuza danışmalısınız.
Döl yatağı kasınız doğuma hazırlanmaya başladığı için karnınızda gerilme hissedebilirsiniz.
Bu dönemde ‘aşerme’ denilen hamilelik belirtisi başlar.
Yirmili haftalarda bacak krampları yaşanır. ( Kramp girdiğinde bacağınızı düz uzatın ve masaj yaptırın.) Krampların azalması için vücudunuzu kalsiyum ve magnezyumla destekleyin.
Yavaş ve sürekli kilo alırsınız.
24. Hafta
24. haftada ‘getasyonel diyabet’ (gebelikte görülen şeker hastalığı) hiç bir belirti göstermeden ortaya çıkabilir. Doktorunuz sizden bu hafta ‘şeker tarama’ testi ister. Bu test 28. haftaya kadar ertelenebilir. Bu konuda doktorunuza danışmalısınız.
Artık erken doğumla ilgili bilgi sahibi olmalı ve belirtilerine dikkat etmelisiniz. Erken doğumlar su kaybına bağlı olarak özellikle yaz aylarında daha çok yaşanır. (Bol su içmeye devam edin.)
Belirtilerden birinin bile varlığı durumunda mutlaka doktorunuza danışın :
Saatte 5 kezden fazla kramp ve kasılma oluyorsa,
Vajinanızdan kan geliyorsa,
Yüzünüz ve elleriniz şişiyorsa,
İdrar yollarında ağrı varsa,
Keskin veya uzun karın ağrısı yaşıyorsanız,
Devamlı kusuyorsanız,
Vajinanızdan sulu ve berrak bir sıvı gelirse,
Sırt ağrılarınız ya da şiddetli pelvik basınç varsa…
25. Hafta
Rahminiz bu hafta futbol topu büyüklüğünde!
Karnınızdaki ağırlık belinizdeki sinirlere baskı yaparak bel ve bacaklarınızda ağrılara yol açabilir. (Sık sık pozisyon değiştirin, ılık duş alın ve ağrıyan bölgelere buz tutun.) Eğer ağrılarınız çok şiddetliyse doktorunuzun önerdiği ağrı kesicileri kullanın.
Bu dönemde yorgunluk hissedebilirsiniz. Normal olduğunu unutmayın.
Aynı zamanda hamileliğinize bağlı olarak gözleriniz ışığa karşı aşırı duyarlı hale gelebilir ve kuruyabilir. ( Yapay gözyaşı damlası kullanın.)
26. Hafta
Bu haftalarda durup dururken karnınızda kasılma ve gevşemeler olabilir. Adet krampları gibi, ağrısız ve düzensiz aralıklarla gelen bu kasılmalara ‘Braxton-Hicks’ denilir. Normal karşılanır çünkü rahminiz doğum sancıları için antreman yapar. Genellikle 30. haftadan sonra başlar ama bu haftalarda da görülebilir. Eğer bu kasılmalar günlük yaşamınızı etkileyecek kadar sık oluyorsa, erken doğum belirtisi olabilir. Bu durumda doktorunuza başvurmalısınız. ( Saatte dört kez ya da daha çok ortaya çıkan kasılmalar erken doğum belirtisi olabilir. Böyle durumlarda doktorunuza danışmanızı öneriyoruz.)
Bu hafta dışarıdan da bebeğin hareketleri hissedilir.
Rahat bir uyku pozisyonu almalı (birkaç yastıktan destek alabilirsiniz) ve uyumak için fırsatları değerlendirmelisiniz.
27. Hafta
İkinci trimesterin sonu olan bu hafta, solunum ve uyku problemleriniz olabilir. Özellikle yattığınızda; uykuya dalma konusunda problem, sebepsiz sıkıntı ve nefes darlığı yaşayabilirsiniz. Ya da bilinç altınızdaki endişeler uykuda kabusa dönüşebilir. ( Yatmadan önce yarım saat yürüyün ve yatarken kullandığınız yastık sayısını arttırın. )
Rahminiz göğüs kafesinize yaklaştıkça diyaframınıza baskı yapar ve akciğerleriniz tam olarak şişemediğinden, derin nefes almakta zorlanabilirsiniz. Ama hormonlarınız dakikalık nefes almanızı sağlar ve bebeğinize yeteri kadar oksijen gider.
Göbek çevrenizdeki kaslar zayıflar ve rahminiz büyüdükçe göbek deliğiniz dışarı doğru çıkar.( Doğumdan sonra kaybolur. )
Göbek deliğinizden aşağı doğru inen çizgi belirginleşir ve indikçe kalınlaşır.( Doğumdan sonra kaybolur. )
Bu hafta kilo almaya devam edersiniz. Ama bu durum sağlıklı bir hamilelik için gerekli! ( Bu dönemde diyet yapmanız bebeğinizin tam olarak beslenmesini engelleyeceğinden, kesinlikle tavsiye edilmez.)
28. Hafta
Bu hafta hamileliğinizin en zor dönemlerinden biri olan üçüncü trimester yani son üç aya girersiniz. Bacak krampları, basur, varisler, kaşıntılı cilt çatlakları, bel ağrıları, ayağınızda şişmeler, mide yanması, hazımsızlık gibi şikayetler bu dönemde artacaktır. ( Geçici ve tedavi edilebilir durumlardır. Çözümü için doktorunuza danışın. )
Soğuk algınlığı riskine karşı C Vitamini içeren çilek, portakal, kivi, brokoli gibi meyve ve sebzeleri bol tüketmelisiniz.
Bu haftada memelerinizde sızıntı başlayabilir. Ama başlamaması daha sonra süt veremeyeceğiniz anlamına da gelmez.
Rahim büyüklüğünüz neredeyse kaburgalarınızın seviyesine ulaşır.
28. haftada doktorunuz sizden glukoz yükleme testi ister. Ayrıca eğer kan uyuşmazlığınız varsa doktorunuza bunu hatırlatmalısınız.
29. Hafta
Bu haftadan itibaren ellerinizdeki şişlikler artabilir hatta yüzükleriniz dar gelebilir. ( Parmağınızı sıkan yüzüğünüz varsa çıkarmakta fayda var.) El ve yüzünüzdeki şişmeler çok oluyorsa doktorunuza başvurun.
Bacaklarınızda kramp ve kasılmalar hissederseniz bu kalsiyum eksikliğinden değil, magnezyum ve kalsiyum dengesizliğinden kaynaklanır. ( Doktorunuza danışarak magnezyum takviyesi alabilirsiniz.)
Sizi yoracak egzersizlerden uzak durun. Yürümek, jogging ve yüzmek gebelik için en iyi egzersizler! Yüzmeye bir sorun çıkmadığı sürece, doğuma kadar devam edebilirsiniz. ( Girdiğiniz havuz ya da denizin temiz olduğundan emin olun. )
30. Hafta
Hamileliğinizin bu döneminde uykusuzluk yaşayabilirsiniz. Sizin için en iyi yatış pozisyonu sol tarafınıza ve yan olarak yatmak olur. Çünkü kanı kalbe geri taşıyan ana toplardamarlar karnınızın sağ tarafında. Sol yanınıza yatmanız, bu damarların basıncını düşürür. Bu da kanın organlardan kalbe dönüşünün en iyi şekilde olmasını sağlar. ( Bu şekilde uyumaya özen gösterin ve karnınızın altına bir yastık koyun.)
Eğer mide yanması (reflü) yaşıyorsanız yemekten hemen sonra uzanmamanız gerekir. Simit, poğaça türü yiyecekler veya asitli yiyecekler ya da midenin aşırı dolması reflüyü tetikler. Yatarken vücuduzun üst kısmını, alt kısmından daha yüksekte tutarsanız, midenizden gelen asit yemek borunuza kaçmaz. Yeterli olmazsa doktorunuza başvurun.
31. Hafta
Bu haftada sık sık rüya görebilirsiniz. Sebebi hamileliğinizin biyokimyanız üzerinde yaptığı değişimler. (Uyandığınızda hemen rüyanızı not edin, yoksa saniyeler içinde unutursunuz!)
Sırt ağrılarınız devam edebilir. Egzersiz ve gerilme hareketleri yapabilir, eşinizden masaj isteyebilirsiniz.
Gebelikte vücudunuz ‘relaksin’ hormonu salgılar. Bu şekilde bebeğinizin doğması için gerekli pelvis rahatlığını ve hareket kabiliyetini sağlar.
Bebeğiniz büyüdükçe göğsünüz sıkışabilir ve göğüs ağrısı yaşayabilirsiniz. Bebeğiniz ve içinde yüzdüğü sıvı arasındaki oran daraldıkça, daha önce fark etmediğiniz küçük hareketler bile rahatsızlık verebilir.
32. Hafta
Bu hafta sonunda yasal olarak doğum izniniz başlar. Bu haftadan itibaren doktorunuza iki haftada bir gitmelisiniz.
Doğumun ne kadar sancılı olacağını bilemezsiniz ama araştırmalara göre doğumdan önce eğitim alan anneler daha hafif doğumlar yaşıyor. Bu haftalarda doğumun nasıl olacağı konusunda sorular sormaya başlayabilirsiniz.
Ayrıca erken doğumun belirtilerini öğrenip, takip etmelisiniz.
Bol sıvı içerek, az ve sık yiyerek sindirim sistemiyle ilgili sorunlarınızı azaltabilirsiniz. ( Özellikle yüksek lifli yiyecekler tüketin.)
Bacaklarınıza çok sık kramp giriyorsa kalsiyuma ihtiyacınız olabilir.
Vitamin destekli beslenmeye doğuma kadar devam edin.
33. Hafta
Bebeğiniz son dönemlerde hızlı kilo alır. Doğuma yaklaştıkça siz de daha hızlı kilo aldığınız fark edebilirsiniz.
Hamileliğinizin ilerlemesine rağmen karnınız fazla büyümemiş olabilir. Eğer doktorunuz normal buluyorsa, bu sizin yapısal özelliklerinize bağlı bir durumdur.
El ve ayak bileklerinizdeki şişmeler normal ama bu şişmeler 2 – 3 gün içinde aniden artarsa, şiddetli baş ağrılarınız, sinek uçuşması ve şimşek çakması gibi belirtiler, karın ağrısı, bulantı veya kusma gibi rahatsız durumlar yaşarsanız ‘preeklampsi’ (gebelik zehirlenmesi) söz konusu olabilir. Zaman kaybetmeden doktorunuza danışmalısınız.
Vücut dokularınız sıvı tuttuğu için bu dönem elleriniz uyuşabilir.
Artık bebeğinizin diz ve dirsek vurmalarını ayırt edebilirsiniz.
Bazen de küçük ve ritmik vuruşlar hissedebilirsiniz. Paniğe gerek yok çünkü bu bebeğinizin hıçkırıkları!
34. Hafta
Braxton-Hicks kasılmaları bu haftadan itibaren sıklaşmaya başlayabilir. ( Gerçek doğum sancılarının aksine kısa süreli, düzensiz ve ağrısızdırlar. ) Bu kasılmaları yaşamak iyidir çünkü bu vücudunuzun doğuma hazırlandığını gösterir.
Bu haftalarda fiziksel ve ruhsal durumunuz sebebiyle cinsel isteğiniz azalmış hatta yok olmuş olabilir. ( Kendinizi zorlamayın çünkü eşiniz bunu anlayışla karşılayacaktır. )
Ama genel olarak doktorunuz yasaklamadığı sürece cinsel ilişkiye girebilirsiniz. Kendiniz için (karnınıza baskı olmayacak şekilde) en rahat pozisyonu belirlemelisiniz. Orgazm sırasında rahminizde kısa süreli kasılmalar olabilir ama bu bebeğinize zarar vermez.
Dinlenmek için kendinize biraz daha zaman ayırın. Fazla enerjinizi almayacak ama sizi mutlu edecek aktiviteler yapın.
Bebeğinizin böbrek üstü bezlerinden salgılanan hormonlar yüzünden süt üretmeye başlayabilirsiniz.
35. Hafta
Dikkat etmeniz gereken en önemli şey bebeğinizin hareketleri çünkü bu hareketler bebeğinizin kas gelişimi için çok önemli! Eğer aç, yorgun ya da uykusuzsanız, nispeten daha az hareket eder. Hareketleri aniden kesilirse problem olması gerekmez ama ileri inceleme amacıyla NST (nonstres testi) yaptırmanız gerekebilir.
Bu haftalarda; halsizlik ve yorgunluk, uykusuzluk ve kilo artışı yaşayabilirsiniz. Dolayısıyla hareket yeteneğiniz de kısıtlanır.
36. Hafta
Artık doktor ziyaretleriniz haftada bir olacak!
Aklınızda ‘doğum nasıl olacak’ düşüncesi olabilir. Doğum yapacağınız yeri ve odayı önceden görmek sizi rahatlatabilir. Artık tüm gelişmiş ülkelerde ve ülkemizde hem normal doğumda hem de sezeryanda ‘epiduralli’ doğum yaygın. Bu yöntem %90 ağrısız ve konforlu bir doğum sağlıyor. ( Epidural hakkında bilgi sahibi olmak ve uygulanma ihtimali için doktorunuza danışın.)
Bu hafta karnınızın aşağı doğru indiğini görebilirsiniz. Yani artık mide yanması, nefes darlığı ve kaburga ağrısı gibi şikayetlerden kurtulursunuz. Bu durum aynı zamanda bebeğinizin doğum kanalına girdiğini ve doğumun yaklaştığını da gösterir.
37. Hafta
Artık ev işlerinden de izne ayrılın!
Bebeğiniz bu dönemde her gün 25-30 gram daha ağırlaşır ve yeri giderek daralır. ( Özellikle göğüs kafesinizin alt bölgesindeki hareketleri daha farklı hissedersiniz. )
Doktorunuz sizden ‘çatı’ ya da ‘pelvis’ muayenesi isteyebilir. (Doğuma engel olabilecek bir çatı darlığını önceden tespit etmek için.)
Tuvalet ihtiyacınız hamileliğinizin ilk zamanlarındaki gibi artar.
38. Hafta
Bu hafta bebeğiniz ve hamileliğiniz gelişimi tamamlanmış olarak kabul edilir!
Doğumların %75’i, 38. ve 42. haftalar arasında gerçekleşir. Artık doğum sancıları her an başlayabileceğinden, nasıl olacağı hakkında bilgi sahibi olmalısınız. ( Gerçek doğum eyleminin en önemli özelliği kasılmaların düzenli aralıklarla olmaları! Önce daha az sıklıkta ve düzenli gelen doğum sancıları, bir evreden sonra 10 dakikada üç kez ortaya çıkmaya başlar ve her bir kasılma 50 saniye sürer. Ayrıca gerçek doğum kasılmaları dinlenerek geçmez! Şiddeti zamanla artıyor, ağrılar geçmiyor ve düzenli geliyorsa hastaneye gitme zamanı! )
‘Nişan’ denilen hafif kanlı ve sümüksü akıntı, bebeğinizin koruyucu tıkacını attığı anlamına gelir. Nişanın atılmasından iki gün sonra doğum genellikle başlar.
39. Hafta
Bu hafta içinde doğum yapma olasılığınız oldukça yüksek! Eğer sezaryen olacaksanız bu haftadan sonra herhangi bir gün doğumunuzu güvenle planlayabilirsiniz.
Her annede doğum, kasılmalarla başlamayabilir. Kanamanız olduğunda, bebeğinizin hareketlerinde azalma hissettiğinizde, suyunuz geldiğinde veya herhangi bir anormallik hissettiğinizde hemen hastaneye gidin!
Zaman zaman bacaklarınızda elektrik çarpması gibi bir his olabilir. ( Sebebi bebeğiniz hareket ederken rahminizin etrafındaki sinirlere dokunması.)
40. Hafta
Bu hafta içinde ya da en geç haftasonunda, sabırla beklediğiniz doğumun gerçekleşme olasılığı çok yüksek!
Hastaneye en kısa sürede ulaşmak için gerekli tüm hazırlıkları yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder