4 Ocak 2013 Cuma

HANGİ RENK NEYE İYİ GELİRMİŞ BAKALIM


Evinizde kullandığınız renklerin, metabolizmanız üzerinde etkisi var. Böbrek üstü bezlerin, karaciğer, pankreas ve tiroid bezlerinin dengeli çalışması bu renklere bağlı.



Canlıların bedeni, mükemmel dizayn edilmiş bir makine gibidir. Bedende ahengin bozulması, kendisini rahatsızlık olarak gösterir. Geleneksel Çin tıbbı doktorlarından Dr.Sha, hastalığı şöyle tarif eder. "Bedende hücreler kasılıp gevşeyerek, bir ahenk içinde çalışırlar. Kasıldıkca, içerdeki madde küçülür, dıştaki enerji büyür, gevşedikce içerdeki madde büyür, dışardaki enerji küçülür. Bu ahenk her hangi bir sebeple (fiziksel veya duygusal) bozulursa, o bölgede rahatsızlık duyulur. Çünki, bölgenin enerji dengesi bozulmuştur. Hücrelerin içindeki madde ve dışındaki enerji, sürekli yer değiştirip, birbirlerini yaratmaktadırlar. Bu dönüşüm dengesi bozulduğunda, hastalıklar ortaya çıkar” der.
 
Tüm canlıların bedenleri yedi ana çakradan oluşan enerji merkezleri ile beslenir. Her çakranın etki alanına giren hücre ve organlar, çakralardan aldığı enerjiler sayesinde, bedeni canlı ve dengede tutarlar. Bu çakraların etki alanlarından bir veya birkaçında enerji dengesi zarar gördüğünde, bu bölgelerde ağrılar sızılar başlar, kişi “hasta oldum” der. Oysa enerji dengesi bozulmuş, o mükemmel makine çalışma ahengini kaybetmiştir. 
 
Ruhsal dalgalanmalar, çakralarda enerji dengesizliği oluştururlar. Bu durumda, belirli bir rengin fazlalığı veya azlığı söz konusudur. Renkler kullanılarak, vücudun bozulan dengesi tekrar sağlanabilir. Renklerin çevrelerine yaydıkları titreşimler, vücudun elektromanyetik ışınımıyla doğrudan bir etkileşim içindedirler. Bu titreşimler çakralar tarafından emildikten sonra, omurgalara iletilirler. Omurgalara ulaşan titreşimler, sinirler yardımıyla gerekli organlara ve dengesi bozulan sistemlere taşınarak fiziksel rahatsızlıklara yol açabilecek olan duygusal ve zihinsel şikayetler en aza indirilir. 
 
Renk terapistleri renkleri bazen tek başına bazen de tamamlayıcı renkleri ile birlikte kullanır. Her rengin kendine özgü bazı tedavi edici özellikleri vardır. Renkler uyarıcı oldukları kadar, bıkkınlık yaratıcı, yıkıcı da olabilirler.
 
 
Cinsellik çakrası diye isimlendirilen ve belkemiğinin alt kısmında yer alan temel çakranın rengi kırmızı. Bu çakra cinsel enerjiyi, hayat enerjisini ve yaşama bağlılığı temsil ediyor. Canlandırıcı bir renk olan kırmızı, vücudun alt kısımlarındaki çakraları harekete geçirir, barındırdığı yoğun enerji sayesinde, fiziksel kapasiteyi uyandırıp, faaliyete sokar. 
Kırmızı, üşütmelerde, dolaşım bozukluklarında ve tükrük bezi rahatsızlıklarında tedavi amacıyla kullanılabilir. Dikkatli kullanılmadığında, intikam, kin, aşk ve seks duygularını da harekete geçirebilir. Aşırı dozda uygulanması halinde, duygusal düzensizliklere ve depresyonlara sebep olabilir. Yüksek tansiyon, bu rengin yoğunlaştığının göstergesidir. 
 
Böbrek üstü bezlerini düzenleyen, vücuda hayat enerjisi veren, ikinci çakranın rengi turuncu, neşenin ve bilgeliğin rengi. Turuncu yardımıyla, sosyalleşme duyguları faaliyete geçer. Adaleler üzerinde çok etkilidir. Aşırı kullanımı, sinir sistemini olumsuz etkilediğinden, yeşil ve mavi tonlarıyla kullanılması faydalıdır. Dalak, pankreas, mide, bağarsak ve böbrek rahatsızlıkları, depresyon ve duygusal dengesizlik hallerinde, turuncuya başvurulabilir. Sindirim sistemi rahatsızlıkların giderilmesinde de faydalıdır.
 
Rengi sarı olan, böbrek bölgesi ve göğüs kafesi üzerinde yer alan üçüncü çakra, sinir sistemini, karaciğer ve pankreası yönetir. Zihinsel faaliyetleri harekete geçirir, iyimserlik ve kendine güven duygularını arttırır. Sindirim, mide, bağırsak ve mesane rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır.
 
Kalbi yöneten dördüncü çakra'nın rengi yeşil. Sakinleştirici özelliklere sahip olan bu renk, enerjiyi dengeler, şefkat duygularını arttırır. Sinir sistemini dengeleyici ve ateş düşürücü etkileri vardır. En etkili olduğu bölge, kalp çakrasıdır. Kalp rahatsızlıkları, yüksek tansiyon baş ağrısı ve bitkinlik hallerinde, tedavi amaçlı kullanılır. Her türlü büyümeyi hızlandırdığı için, kanser/tümör gibi hastalıklarda kullanılması sakıncalı olabilir.
 
Beşinci çakra ise, endokrin faaliyetlerini düzenliyor, zihni dinlendiriyor, görme, koku alma duygularını kontrol ediyor, bu çakranın rengi mavi. Antiseptik görevi, solunum sisteminin düzene sokulması, yüksek tansiyonun düşürülmesi için mavi renk kullanılır. Astım, suçiçeği, sarılık romatizma, çeşitli çocuk hastalıklarının tedavisinde etkilidir. Mavinin enerjisi, sanatsal duyguların ve ilham kaynaklarının geliştirilmesinde de faydalıdır.
 
Taç çakra pinael bezler, melatonin hormonu ile ilgili ve rengi mor. İskelet yapısını etkileyen mor, vücudu toksinlerden arındırıcı antiseptik özelliklere sahiptir. Mor rengin enerjisi, çeşitli kanser türlerinin tedavisinde kulanılır. Ayrıca eklem iltihabı hastalıklarının tedavisinde, mor renkli ışık etkili olabilir. Ayrıca mor, rüya aktivitlerini geliştirir.
Renkler varlığımızı, ruh ve beden sağlığımızı önemli ölçüde etkilerler, çünkü bedenin enerji merkezlerinin de rengi vardır. Buradan hareketle dekorasyonda uygulanan renklere göz atalım:
 
YEŞİL
Sakinleştirici bir özelliğe sahip. Bedenin ritmik düzenini korumakta etkili. Yüksek tansiyonda, kalple ilgili problemlerde ve yorgunlukta yeşil renk kullanılıyor.
 
SARI
Güven duygusunu artırıyor, zihinsel faaliyetleri hızlandırıyor. Sindirim ve mide rahatsızlıklarına da iyi geliyor. Eğer zihinsel bir iş yapıyorsanız, ofisinizde sarı renkleri kullanmak yararlı olabilir.
 
KIRMIZI
Fiziksel aktiviteyi artırıyor. Yatak odasında, mutlu bir cinsel yaşam için bir miktar kırmızıkullanmakta yarar var.
 
TURUNCU
Sosyalleşme duygularını aktive eden bir renk. Aşırı kullanılmamak şartıyla salonunözellikle fiskos köşelerinde uygulanabilir.
 
LACİVERT
Yatıştırıcı etkisi.
 
MOR
Dengenin rengi. Küçük de olsa evin bir köşesinde kullanılması ilişkilerin çok dahadengeli olmasını sağlayacaktır.
 
MAVİ
Mutluluğun rengi - Sanatsal yaratıcılığı, ilhamı tetikleyen bir renk. Ayrıca solunum yollarının çalışmasını da sağlıyor. Mavi rengin tansiyon düşürücü özellikleri de var. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder